Image Map

Door inzicht weer geluk

Binnen het Centrum Ontwikkelingsstoornissen wordt een psychoeducatie met partner training gegeven. In deze training wordt er informatie verstrekt over wat autisme is maar worden de koppels ook via theorie en opdrachten uitgedaagd om met elkaar in gesprek te komen inzake de verschillende beleving, alsmede informatie verwerking, betekenis verlening, etc.

In één van de trainingen zat een leuk stel, Annelien en Fred. Annelien was een jaar of vijf jonger dan Fred en net de diagnose Asperger gekregen. Annelien zag er vermoeid uit. De worsteling met het accepteren van haar diagnose was overduidelijk aanwezig. Tevens leek het alsof de diagnose tussen hen beide was in komen staan en in plaats van verduidelijking een soort wig geslagen had.

Toch was er van beide de wil om er mee te leren om gaan, om te willen en kunnen begrijpen hoe de ander zaken ziet en ervaart. Gedurende de training zag je langzaam beweging. De acceptatie kwam er, er ontstond meer en meer begrip voor elkaar. Naast de trainingen heb ik met Annelien ook een paar individuele gesprekken gehad over autisme, diagnose, toekomstperspectief, herstel. Dit waren op momenten emotionele en confronterende gesprekken voor Annelien, maar door de inhoud werd ze wel getriggered om verder en ook vanuit een ander perspectief na te denken over diagnose en toekomst.

Tijdens de evaluatie van de training met Annelien en Fred werd als feedback door hen gegeven dat het door beiden als zeer prettig ervaren was dat één van de trainers ervaringswerker was. Het maakte Annelien vrijer om te durven spreken omdat er iemand zat die autisme ook ervaart. Fred gaf aan dat de ervaringswerker bepaalde zaken zeer goed kon verduidelijken voor hem wat hem meer inzicht had gegeven. Fast forward 6 maanden verder: Op een dag in de stad kom ik beiden tegen. Normaal zal ik nooit als eerste groeten, en dat deed ik ook dit keer niet. Echter Annelien herkende me en kwam enthousiast op me af. We raakten even kort aan de praat en ik vroeg hoe het ging. Annelien vertelde me "Ach, we hebben nog steeds af en toe onze onenigheden, maar sinds de cursus zijn de scherpe kantjes van die ruzies af.

We hebben sneller meer begrip voor elkaars wijze van denken en ervaren, en daardoor is onze relatie eigenlijk weer in een opwaartse spiraal gekomen. Wel worstel ik nog met werk, maar dat komt ook wel weer te zijner tijd. Ik heb weer wat rust in me". Ze straalde weer. Ik zag een gelukkig stel voor me en er ging een warm blij gevoel door me heen vanwege het feit dat ik heb mogen en kunnen bijdragen aan dit geluk. (Namen in dit artikel zijn gefingeerd om anonimiteit te kunnen waarborgen)