Image Map

Muziek maken, dat is iets voor iedereen!

Op de afdeling waar ik werk ontmoet ik Jeffrey. Jeffrey lijkt onbereikbaar en er is vrijwel geen contact mogelijk. Ik vraag Jeffrey of ik even naast hem mag komen zitten. Hij schuift uitnodigend een kussen opzij, zodat ik plaats kan nemen. Zijn ogen stralen angst uit, blijkbaar vind hij het heel fijn dat ik in zijn angstige momenten even zijn maatje wil zijn.

Ik blijf even heel stil naast hem zitten en vraag hem: ”Zal ik voor jou eens pianospelen?” Jeffrey knikt. Ik loop naar de piano en speel zomaar al improviserend een melodietje. Ik bedenk een romantisch rustgevend melodietje. Tegelijk observeer ik de reactie van Jeffrey. Jeffrey ervaart het als rustgevend. De verkrampte houding op de bank en de blik in zijn ogen veranderen. Door mijn pianospel ontstaat een ontspannende sfeer waardoor hij zijn angst even met mij kan delen door middel van muziek.

Dan gebeurt er iets vanuit Jeffrey. Hij staat op en komt naar me toe en begint spontaan op de toetsen te slaan. Hij ontdekt dat het beroeren van de toetsen van de piano een manier is om even die angst van zich af te slaan. De piano staat in de woonkamer, dus op elk willekeurig moment kan hij daar naar toelopen. Ik laat hem even alleen en laat hem zijn gang gaan. Hij is onder de indruk van al die geluidjes die je allemaal uit zo’n digitale piano kunt toveren. Omdat muziek mijn professionaliteit is, heb ik op de afdeling een eigen muziekgroep. Binnen deze muziekgroep kunnen cliënten kennis maken en ervaren hoe fijn het is om samen muziek te maken. Muziek heeft mij ook altijd geholpen om mijn tegenslagen, verdriet en teleurstelling te verwerken, dat wil ik graag delen en doorgeven.

Binnen deze muziekgroep kunnen cliënten heel “basic” kennis maken met muziek. Muziek begint met luisteren, daardoor kan en mag iedereen van de afdeling meedoen. Elke donderdag ga ik met de muziekgroepen van de afdeling muziek maken in het muzieklokaal. Jeffrey komt voor het eerst mee met de cliënten van de afdeling. Hij vindt het eigenlijk helemaal niks om in een groep muziek te maken. Ik stel hem gerust en vraag hem naast me te komen zitten, ik vertel hem dat hij helemaal niets moet en ook gewoon mag luisteren hoe wij muziek maken. Ik leg de claves voor hem en zeg daarbij, wanneer hij graag mee wil doen, hij daar gebruik van mag maken. Ik doe hem voor hoe je met claves muziek kunt maken. Met de muziekgroep zetten we samen een ritme me op rond de djembe. Iedereen mag op zijn manier een steentje bijdragen aan het ontstaan van het percussieritme, dat is de basis van de muziekgroep. Na verloop van een half uur pakt Jeffrey spontaan de claves en begint mee te doen. Hij vindt het blijkbaar fijn om met de groep mee te doen.

Jeffrey is inmiddels helemaal enthousiast geworden van het muziek maken en komt ook al is hij nu niet meer op afdeling nog wel elke week muziek maken in de muziekgroep. Intussen heeft hij aansluiting gevonden bij een muziekvereniging waar hij de grote trom mag slaan. Jeffrey heeft podiumervaring mogen opdoen tijdens het open podium in het Helmertheater, dat heeft hem weer zelfvertrouwen en moed gegeven om zijn leven weer op te pakken.

Muziek is voor hem een prachtige manier om er weer bij te horen en je vrije tijd te besteden, bovendien heeft hij ervaren wat voor geweldige “uitlaatklep” muziek is door actief te doen en te beleven. Je gevoel, emoties en gedachten van je afslaan door samen muziek te maken.