Image Map

De valkuil!

Ik werk als ervaringsdeskundige in een kliniek op een Open Afdeling, waarin ik mijn ervaringen deel met cliënten en naast een luisterend oor, ook een voorbeeld kan zijn om trots te mogen en kunnen zijn op jezelf en respect te hebben voor je proces. Het is vaak schaamte en onbegrip van de omgeving en het labelen van jezelf die je in het circuit houdt van de psychiatrie.

De psychiatrische omgeving kan dan je gezonde stuk voor een groot gedeelte ondersneeuwen en dat vind ik persoonlijk heel jammer, je bent immers meer dan je psychiatrische stoornis of diagnose. Hierin probeer ik cliënten enthousiast te krijgen voor hun eigen proces. Niet alleen een heel team, medicatie en een opname zijn heel belangrijk, een behandeling kan in mijn beleving zo optimaal mogelijk zijn als de cliënt ook zijn/haar verhaal en eigen deskundigheid kan vertellen en dat hier rekening mee gehouden wordt. Hier volgt een voorbeeld vanuit de praktijk; Client is opgenomen voor een time out, voelt zich erg depressief en kan tot bijna niets meer komen. Ziet het niet meer zitten en is angstig.

Door gesprekken aan te bieden, een kop koffie, een luisterend oor te zijn, gaat de cliënt zich wat meer ontspannen en voelt zich veiliger. Tijdens onze gesprekken waarin ik mijn ervaringskennis deel, ontstaat er ruimte voor inzicht en vooral ruimte om te mogen voelen. Deze cliënt vertelde over de voorgaande periode en kwam samen met mij erachter wat de valkuilen en moeilijke momenten waren geweest.

Door dit inzicht kon ik haar ook handgrepen geven over de signalen van haarzelf wanneer het niet zo goed met haar ging. Client is nu met ontslag en komt af en toe even langs waarin ze goede en minder goede dagen beter kan scheiden. Client vertelde dat vooral mijn ervaringskennis haar heeft doen inzien dat ook zijzelf actief kan meedenken in haar eigen proces.

Dit vind ik een succesverhaal, omdat cliënt zelf betrokken is bij haar proces en dit haar krachtiger maakt. Een terugval (bewustwording moment) is soms nodig om steeds eerder te kunnen herkennen waar het mis gaat.